Merkspecialist

Mary Hoogerbrugge (1969) is merkspecialist bij De Positioneerders, tevens beschermvrouwe van SWOCC en voorzitter Effie Awards

Mary startte haar loopbaan in de wetenschap als wetenschappelijk medewerker van Prof. Giep Franzen, nadat ze haar studie Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam had afgerond (1994). Ze schreef samen met Giep Franzen aan een aantal standaardwerken over merken. Vervolgens werkte ze gedurende twaalf jaar bij FHV BBDO (1996-2008). Haar eerste functie was research manager, maar al snel maakte ze de overstap naar strategie. De laatste drie jaar vervulde zij bij FHV BBDO als strategy executive en management teamlid. In die functie was zij verantwoordelijk voor de strategische koers van het bureau, de kwaliteit van de strategische output en kennisontwikkeling. In 2009 was Mary interim directeur van SWOCC (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Commerciële Communicatie) gelieerd aan de UvA.

Samen met Onno Maathuis richtte zij in 2010 De Positioneerders op. De Positioneerders ondersteunt organisaties en merken bij het ontwikkelen van hun positionering en portfoliobeleid. Verankering in de organisatie en het activeren van de merkbelofte in en buiten de organisatie is daarbij een belangrijk onderdeel. De Positioneerders werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers in zowel in publieke als commerciële sectoren. Recente opdrachtgevers zijn onder meer: ABN AMRO, Ahrend, Belsimpel.nl, Fairphone, Kras, KPN NetwerkNL, Talpa Network, UNICEF.

Naast merkadviseur is Mary actief in de communicatiebranche. Mary is voorzitter van de stuurgroep Effie Awards en lid van de Effie hoofdjury. Daarnaast zet Mary zich in voor de wetenschappelijke stichting SWOCC. Van 2009 - 2018 was Mary bestuurslid van SWOCC, waar zij waakte voor de relevantie en toepasbaarheid van het wetenschappelijk onderzoek voor de praktijk. Ze is redactielid van de SWOCC Selectie, een 4-jaarlijkse uitgave van een selectie interessante wetenschappelijke artikelen voor de praktijk uit gerenommeerde internationale tijdschriften. Sinds februari 2019 heeft zij de rol als beschermvrouwe van SWOCC van oprichter Giep Franzen overgenomen.

Mary doceert en publiceert regelmatig, onder andere voor SRM (College for Brand Management). Ze ontwikkelde samen met Jeroen de Bakker een strategisch denkkader voor het voeren van merkregie en het integreren van on- en offline communicatie, onder de naam Brand Programming.


Lees verder:
www.maryhoogerbrugge.nl
www.effie.nl
www.swocc.nl
Brand Programming