Relevantie in de markt van morgen

Een goede positionering helpt merken groeien. Positioneren begint daarom in onze opvatting bij een helder inzicht in de behoeften van de klant en hoe die, onder invloed van maatschappelijke en markt-ontwikkelingen, zullen veranderen. Een duurzame positionering maakt expliciet hoe het merk bij de markt van morgen aansluit.

Onderscheidend vermogen

In markten met vergelijkbare aanbieders kan een positionering helpen om de verschillen ten opzichte van concurrenten te benadrukken. Een positionering gebaseerd op een persoonlijkheid of archetype kan een merk een duidelijk eigen stijl geven. Dergelijk onderscheid op communicatieniveau is echter vaak tijdelijk, omdat het makkelijk te kopiëren is en omdat het niet in het product of de organisatie verankerd is. Wij geven er de voorkeur aan op zoek te gaan naar fundamenteel onderscheidend vermogen dat langer houdbaar is.

DNA als duurzaam onderscheid

Door vanuit het DNA van een organisatie of productmerk naar de marktontwikkelingen te kijken, kun je meer duurzaam onderscheidend vermogen creëren. Een unieke visie op de markt, of een productinnovatie bijvoorbeeld, kunnen een merk echt onvergelijkbaar maken met zijn concurrenten. Door een nieuwe kijk op de markt kan een eigen subcategorie ontstaan. Dit noemen wij hercategorisatie. Het merk zal groeien als de subcategorie groeit.

Bronnen voor groei

De ontwikkeling van een positionering start veelal bij het zoeken naar een bron voor groei. Denk hierbij aan een nieuw marktsegment (zie de case Univé), een ander perspectief op de markt (zie de case ATAG), of het blootleggen van een ‘unmet need’ in de markt (zie de case Belsimpel.nl).