Succesvol je merknaam veranderen

BNRBeeldbepalers over het wijzigen van je merknaam

Een bekende, goede naam is de basis van een sterk merk. Maar wat nu als je de merknaam moet aanpassen, omdat het niet meer aansluit bij de breedte van het aanbod, of juridisch niet te beschermen is in het buitenland? Mary sprak erover in BNRBeeldbepalers met Diana Matroos.

Het opbouwen van bekendheid en het laden van een merknaam vraagt tijd en volharding. Het is dan ook niet het eerste wat je overweegt om te veranderen. Toch kunnen er zich situaties voordoen waarin je tot een naamswijziging besluit. Bijvoorbeeld als de merknaam verbreding van het assortiment niet dekt, of als bij expansie naar het buitenland blijkt dat de naam daar niet te beschermen of gebruiken is.

 

Fab. werd Fabienne Chapot

Fabienne Chapot besloot om deze redenen haar merk Fab. te veranderen in Fabienne Chapot, haar eigen naam. Aanleiding was de verbreding van het assortiment van tassen met kleding en accessoires en een marktintroductie in Duitsland. Ik werd door BNRBeeldbepalers gevraagd om te reageren op de naamsverandering en advies te geven hoe je van een naamwissel een succes kunt maken.

 

Belangrijke overwegingen bij een naamwissel

Allereerst is het natuurlijk de vraag of een naamwissel echt de beste optie is, of dat er nog andere mogelijkheden zijn. Toen Bol.com zich realiseerde dat de markt van fysieke boeken zou dalen vanwege de groei van digitale boeken, besloot het het assortiment fors te gaan verbreden, met o.a. speelgoed, sportartikelen, witgoed en parfum. De naam Bol.com was onlosmakelijk met boeken verbonden. Toch besloot men de naam niet te wijzigen. In plaats daarvan concentreerde Bol.com zich op het verbreden van de betekenis van het merk: van online boekenspecialist naar een platform van speciaalzaken.

Als een naamswijziging toch de beste optie is, zorg dan dat deze wordt gekoppeld aan een positieve, toekomstgerichte strategie. Introduceer de nieuwe naam bijvoorbeeld als uithangbord van de nieuwe strategie, of koppel het aan een heldere ambitie. Door de nieuwe naam met een helder merkverhaal te ondersteunen krijgt de nieuwe naam meteen de juiste lading mee en wordt de keuze voor een nieuwe naam logisch en relevant.

BNRBeeldbepalers | Hoe verander je een merknaam die niet aanslaat? Luister hier de podcast terug, die is opgenomen op 7 januari 2019. https://bit.ly/2sqBGvN