Start Iris Academy

Met 11 vakgenoten starten we een nieuw opleidingenhuis: Iris Academy. Marketing Tribune publiceerde als ondersteuning van de lancering onderstaand artikel.

Vanaf 2023 zal Nederland een nieuwe academie voor marketing, media, merken, reclame en communicatie rijker zijn: de Iris Academy. Het nieuwe opleidingshuis is een initiatief van elf professionals uit genoemde vakgebieden en geboren uit een ‘gevoel en noodzaak van urgentie.’ Het opleidingsinstituut biedt voorlopig zeven opleidingen, met zicht op uitbreiding naar twaalf. In gesprek met mede-initiatiefnemers Mary Hoogerbrugge en Marc van Eck (zie foto).

Van Eck: ‘Wij zijn als initiatiefnemers allemaal vakidioten die op hoog niveau onze professie beoefenen. Regelmatig stellen vakgenoten ons de vraag: “Hoe kan ik mezelf als professional verder ontwikkelen? Waar worden – nog – kwalitatieve opleidingen aangeboden?”’ Een goed antwoord is er volgens hem vaak niet. Daarom kwam hij met elf vakcollega’s op het idee om een opleidingsinstituut te starten. Geen ‘leerfabriek’, maar, zoals hij zelf zegt, ‘een persoonlijke en hoogwaardige academie op de vakgebieden van marketing, merken, communicatie en media, en op het terrein van leiderschap en vernieuwing.’ Van Eck: ‘We zijn gepassioneerd over ons vak en hebben er lol in om onze kennis en ervaring met anderen te delen en mensen en het vak verder te brengen. We hebben allemaal onze eigen kijk en ervaring. Als collectief houden we elkaar scherp.’ Alle partners zijn volgens Hoogerbrugge specialisten op hun eigen vakgebied. Ze lopen rond met een volle rugzak op basis van jarenlange ervaring: ‘Allemaal hebben we de drive om onze eigen visies, kennis, inzichten, ervaringen te delen met anderen, om hen te prikkelen en te helpen om op hun eigen wijze te groeien. Daarnaast beschikken we allemaal over een netwerk van de besten uit het vak, die betrekken we er ook bij als spreker of docent. Als collectief willen we onze wijsheid delen, zodat professionals op hun manier hun eigen wijsheid verder kunnen ontwikkelen.’

Wat gaan jullie anders doen dan de bestaande opleidingen?
Hoogerbrugge: ‘We vinden het huidige aanbod gewoon te schraal, het inspireert onvoldoende. Als je wordt geïnspireerd, groei je als mens en als professional. In al onze opleidingen word je ondergedompeld. We brengen de beste mensen en inzichten bij elkaar. We reiken een brede set van bronnen voor inspiratie aan. Denk aan inzichten in de samenleving, de markt, technologische ontwikkelingen, kennis van de werking van marketing, communicatie of media. Vanuit de wetenschap, de praktijk of persoonlijke ervaringen en cases, of vanuit interactie en uitwisseling met elkaar. We laten je met andere ogen kijken, zetten je aan om verder te denken, reiken nieuwe perspectieven aan. Met elkaar verkennen we alle domeinen die jou als professional en je organisatie verder brengen.’

Wat is de belofte?
Van Eck: ‘Iris wil de inspiratie bieden voor professionele ontwikkeling op het vakgebied van marketing en communicatie en op het gebied van leiderschap en vernieuwing. Iris moet uiteindelijk bekend worden als een belangrijke voedingsbron voor professionele groei. We willen de opleider zijn van de beste, meest bevlogen en meest creatieve marketing- en communicatieprofessionals’.

Waarom de naam Iris?
Iris verwijst naar het oog. Elke iris is uniek, een bevestiging van de uniekheid van elk individu. Iedereen heeft zijn eigen wijsheid en ontwikkelt zich op een zijn eigen wijze. Iris staat ook voor een ruime en eigenwijze blik op de wereld. In de Griekse mythologie is Iris de boodschapster van de goden. Daarom staat ze symbool voor communicatie, verbinding en snelheid. Wanneer Iris een boodschap van de hemel naar de aarde brengt, verschijnt volgens het verhaal een regenboog als brug.

Hoe gaat een en ander er concreet uit zien?
Van Eck: ‘Vanaf 1 maart 2023 starten we met zeven verschillende opleidingen die allemaal tussen de acht en twaalf dagen beslaan en worden afgesloten met een examen. De opleidingen zijn door Nima geaccrediteerd. De partners die de opleidingen hebben ontwikkeld zijn zelf ook altijd tijdens de opleiding aanwezig. We bieden een plek en werkvormen waarin we uitwisseling met elkaar over individuele ervaringen, contexten, markten en uitdagingen maximaal faciliteren. De individuele professional en zijn persoonlijke en inhoudelijke ontwikkeling staan centraal. In elke opleiding wordt de deelnemer vanuit verschillende visies en perspectieven uitgedaagd, zodat hij zich inhoudelijk ontwikkelt, nieuwe kanten van zichzelf kan ontdekken en zijn eigen wijsheid verder brengt.’

Wat zijn de verwachtingen over aanmeldingen?
Voor elke opleiding kunnen we ongeveer achttien deelnemers plaatsen. Iris heeft partnerships met Nima, Swocc, BvA, Logeion en VIA. Leden van onze partners krijgen 10 procent korting. We verwachten voldoende aanmeldingen om in het voorjaar goed van start te kunnen gaan.

Dit artikel is verschenen in MarketingTribune op 18 oktober 2022. Je kunt het artikel ook hier lezen.